Bijna 25 jaar geleden vond in Praag de 'Fluwelen Revolutie' plaats, een reeks van vredevolle protesten tegen het communistische regime.Deze politieke omwenteling betekende in 1989 het einde van het communistische regime in het toenmalige Tsjecho-Slowakije.
Sindsdien is de stad van honderd torens één van de meest sprookjesachtige bestemmingen in Europa.
Het wordt de dag van vandaag beschouwd als één van de mooiste steden van Europa. Het is dan ook niet opmerkelijk dat het grootste gedeelte van de binnenstad UNESCO werelderfgoed is.
Een uitstap naar Praag kon dan ook niet op mijn to-do-list ontbreken!
De Tsjechische hoofdstad bevindt zich slechts op een kleine 150km, en dus een kleine twee uur, van Dresden en is dus makkelijk te overbruggen met trein of auto.
Het plan om naar Praag te rijden ontstond pas laat op de avond. Vic, die het na de lange rit Kleit-Dresden nog zag zitten om naar Praag te rijden, had ondertussen ook genoeg van Dresden gezien en vond het tijd om andere oorden op te zoeken.Na het overlopen van enkele opties: Pirna, Görlitz, Die Saksische Schweiss,... leek Praag ons toch de beste oplossing. De avond zelf werd nog naar een kaart gezocht, werd de nodige Wikipedia-informatie afgedrukt en zochten we naar een wandeling langs Praags mooiste bezienswaardigheden.
Toen we 's morgens vroeg naar Praag in de GPS zochten, stonden we echter voor een raadsel: geen Praag, geen Praha, geen Prag,... Dat werd dan maar een tripje richting Praag met de kaart, alle geluk dat Praag nog net op de kaart van Duitsland staat!
Ook de rest van de dag verliep niet altijd volgens plan. Een parking buiten het centrum werd zonder we het door hadden een parking midden in het centrum, van Praagse Kronen hadden we ook nog nooit gehoord, betalen met Euro in een plaatselijke café is not done,..
Maar eens je door het oude stadscentrum van Praag loopt, vergeet je alles. Werkelijk adembenemend mooi! Het wordt een dag waarbij je van de ene verwondering in de andere valt.
De wandeling leidde ons verder via de Karelsbrug naar de Praagse burcht. Als de astronomische klok de meeste bekende attractie van Praag is, dan is de Karelsbrug wel de meest toeristische.
Je kon er werkelijk over de koppen lopen! De brug wordt met zijn 516 meter lengte en 10 meter breedte als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld beschouwd.
De tocht naar de Praagse burcht kan je best vergelijken met het beklimmen van een serieuze berg, en is dus allesbehalve te onderschatten voor twee, de meer al minder dan de andere, onervaren bergbeklimmers. Gelukkig schuilt er in iedere chiro'er een beetje van een doorzetter!
De steile opgang leid je via een wirwar van restaurants, barretjes en galerieën naar de duizelingwekkende hoogten van de Praagse burcht.
Lunchen in de buurt van de Praagse burcht is ook best impressionant te noemen. Voor 15 euro kan je met twee van een lekker hapje eten en een glaasje wijn genieten. Daarboven krijg je nog eens een adembenemend zicht over de ganse stad.
De Praagse burcht werd gebouwd in de 9e eeuw en maakt ook deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hij is eveneens volgens het Guinness Book of World Records de grootste burcht ter wereld. De Matthiaspoort, de Nerudovastraat met de barokke stadhuizen en minstens evenveel adelaars en Sint-Vituskathedraal zijn slecht enkele van de prachtige bezienswaardigheden!
Als laatste stond een bezoek aan 'Het Dansende Huis' op het programma. The Dancing House is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw, eigendom van ING, in de Nieuwe stad.
De oorspronkelijke naam van het gebouw was Ginger & Fred, genoemd naar het dansende acteurskoppel Ginger Rogers en Fred Astaire.
Een mooie dag werd afgesloten zoals een mooie dag dient afgesloten te worden...
Met een kop koffie in de plaatselijke Starbucks in de buurt van het mooie Wenceslausplein...
Ik zal jullie ook hier niet verwonderen door te zeggen dat Praag, de stad van 1001 sprookjes, een citytrip waard is!
Wist je dat...
Praag ook wel de 'Gouden Stad' genoemd wordt?
Dat dit vaak wordt toegeschreven aan het schitterende uitzicht van Praag als het door zonlicht gevangen wordt.
Maar dat de oorsprong van een veel praktischere aard is? De goudreserves werden vroeger namelijk op het dak van de Praagse burcht bewaard.
Wist je dat...
Vic, een kriminalpolizeiman van de bovenste plank, hier heer wat minder gelukkig zou zijn met zijn naam?
Dat het wel eerder met de uitspraak te maken heeft? Het woord 'fick' heeft hier duidelijk een heel andere betekenis...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten